Riaditeľka SNG má pre predraženú webstránku vyvodiť zodpovednosť

24.01.2012 Bratislava

Bratislava 23. januára (TASR) - Riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá má v súvislosti s verejným obstarávaním novej webovej stránky galérie prijať opatrenia. Na vyvodenie právnej zodpovednosti voči zamestnancom, ktorí v celom procese prípravy a realizácie stránky pochybili, ju vyzval minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) na základe ukončenej kontroly. Informovať ho o tom má podľa hovorkyne MK SR Evy Chudinovej do konca tohto týždňa.

Kontrola zistila viaceré nedostatky a pochybenia aj pri zmluvných vzťahoch, do ktorých SNG vstúpila. V uzatvorených zmluvách nebol jasne definovaný predmet zákazky, taktiež sa neprávne fakturovali dodané práce. Celkovo kontrola konštatovala nehospodárne a neefektívne nakladanie s finančnými prostriedkami štátu.

Ministerstvo dá vypracovať posudok znalcovi v príslušnom odbore. Ak sa ním potvrdí, že galéria vyplatila peniaze nad jeho rámec, bude ich musieť vrátiť.

SNG dostala rozpočtovým opatrením ešte pred nástupom súčasného vedenia MK SR na tento účel 25.000 eur. Išlo o maximálnu výšku, ktorú galéria mohla použiť na prípravu novej webstránky.

Stránka, ktorej tvorcom je Juraj Sukop, sa stala predmetom kritiky. Podľa odborníkov je neestetická, neprehľadná, minimalistická, pričom obsahuje množstvo chýb, a preto bola daná suma na jej tvorbu výrazne premrštená.
 

Vyberte región